Cariës / Gaatjes

Hoe kan ik een gaatje voorkomen?

Een goede mondverzorging draagt bij aan het voorkomen van gaatjes. Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridetandpasta. Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en zachte borstelharen. Elektrische tandenborstels zijn een effectief middel om plak te verwijderen, de borstel maakt de poetsbeweging voor u en u kunt zich concentreren op het plaatsen van de borstelkop. Daarnaast kunt u gebruik maken van aanvullende hulpmiddelen, zoals tandenstokers, flossdraad of ragers. Overleg met de tandarts of mondhygiënist welk middel voor u het meest geschikt is.

Moeten gaatjes altijd gevuld worden?

Beginnende gaatjes kunnen door goed te poetsen met fluoridetandpasta en door het gebruik van fluoride (aangebracht door de tandarts) herstellen. Indien de cariës (het gaatje) zich heeft uitgebreid, kan deze niet meer uit zichzelf herstellen. In dit geval dient het gaatje door een tandarts gevuld te worden.

Doet een gaatje vullen pijn?

Door het gebruik van een verdoving, doet het vullen van een gaatje geen pijn. U kunt echter wel wat napijn ervaren, dit gaat na een paar dagen weer over.