Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts

Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang voor de tandarts, dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). De kans is groot dat ze op termijn problemen krijgen aan tanden, kiezen en tandvlees. Deze angst heeft dan ook verstrekkende gevolgen voor zowel de gezondheid als het sociale leven. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen.

Angst behandeling tandarts

Weg met die angst! De tandheelkundige techniek is de laatste jaren sterk ontwikkeld. De spookverhalen van vroeger zijn allang verleden tijd. Zo kan tegenwoordig in principe alles vrijwel pijnloos.Onze tandartsen nemen extra de tijd voor u, geven u veel informatie, geven u de controle over wat er gebeurt, en doen uitgebreider aan pijnbestrijding. Het behandelplan gaat in een tempo waar de patiënt zich prettig bij voelt. We hebben al heel wat van onze patiënten over hun angst heen geholpen, of in ieder geval kunnen motiveren om elk half jaar op controle te komen in onze tandartspraktijken in Den Bosch, Den Bosch Noord, Waalwijk, Drunen en Breda. Persoonlijke aandacht en tijd vormen hier een vast onderdeel van. Laat ons bewijzen dat wij u kunnen helpen.

Tips voor mensen met angst

  • Wat ook de oorzaak van uw angst is, zorg voor een sfeer van wederzijds vertrouwen tussen u en uw tandarts.
  • Als u bang bent een behandeling te ondergaan, praat er dan over met uw tandarts. Hij is er dan op voorbereid en kan eventueel extra tijd voor u nemen.
  • Laat u informeren over het soort behandelingen dat u te wachten staat, over wat er gaat gebeuren en waarom. Overweeg of het voor u prettiger is in de spiegel mee te kijken tijdens de behandeling, als dat kan.
  • Heeft u angst voor pijn? Er is ook een andere mogelijkheid om te verdoven namelijk zonder injectie.
  • Iedereen heeft behoefte aan controle. Spreek daarom met de tandarts een teken af, zoals het opsteken van uw hand, waarop de tandarts de behandeling kan onderbreken. Zo heeft u het gevoel dat u iets van de behandeling in eigen hand houdt.
  • Probeer eens of u baat heeft bij ontspannings- of ademhalingsoefeningen. Afleiding helpt vaak nog beter. U kunt vragen om muziek, waarbij u zoveel mogelijk moeite doet er goed naar te luisteren. Naarmate uw aandacht voor de behandeling minder is, zal een eventueel vervelend gevoel minder zijn.