TANDARTS VOOR KINDEREN
Met je kind naar de tandarts
Neem je kind vanaf 2 jaar mee als je zelf op controle gaat, 2 x per jaar dus. Zo kan hij er alvast aan wennen. En leren dat je voor de tandarts niet bang hoeft te zijn. De eerste tandartsbezoeken zijn preventief bedoeld: de ouders krijgen voorlichting en de kinderen kunnen vertrouwd raken met de tandarts en met de behandelkamer. Ze krijgen van de assistente na afloop een cadeautje als beloning. Jongeren onder de 21 jaar krijgen een fluoridebehandeling.
Tip:
Neem je kind niet mee als je zelf voor een behandeling gaat. Een gewone controle is al spannend genoeg.
Hoe bereid je je kind voor op een bezoek aan de tandarts?
Vertel je kind wat hij te zien krijgt bij de tandarts en wat er ongeveer gaat gebeuren. Dan weet hij wat hij kan verwachten. Treed niet in detail over behandelingen of pijn. Vertel alleen maar dat de tandarts in je mond gaat kijken om te zien hoe het met je tanden gaat. Dat hij daar een spiegeltje bij gebruikt, en dat je daarvoor in een grote stoel gaat liggen. Leg ook de link met tanden poetsen: dat kent hij namelijk al. Lees eventueel samen een boekje over naar de tandarts gaan.
Wat doet de tandarts?
In eerste instantie zal de tandarts advies geven over de verzorging van het gebit van je kind en het voorkomen van gaatjes. Ontdekt de tandarts een gaatje bij je kind? Dan kan hij besluiten om niet te boren en te vullen als:
- het gaatje nog zo klein is dat het met goed poetsen en verstandig eten klein blijft;
- de tand of kies bijna gewisseld gaat worden.
Bang voor de tandarts
Ben je zelf bang voor de tandarts? Dan is de kans groot dat je kind die angst van jou overneemt. Bekijk dan of het mogelijk is dat iemand anders je kind meeneemt naar de tandarts. Of bespreek van tevoren met je tandarts hoe jullie het bezoek zo ontspannen mogelijk kunt maken. Probeer in ieder geval om jouw angst voor de tandarts niet op je kind over te dragen.
Extra opletten tijdens cruciale fasen
De gezondheid van het gebit wordt beïnvloed door de omstandigheden. Zo is bekend dat de mondgezondheid van zowel ouders als kinderen achteruit gaat bij ingrijpende gebeurtenissen in het gezin, zoals ernstige ziekte of een echtscheiding. Los hiervan zijn er cruciale fases in het kinderleven aan te wijzen wat betreft hun mondgezondheid. De eerste cruciale fase is het begin van de puberteit. Als kinderen naar de middelbare school gaan, verliezen ouders voor een deel de greep op hun eet- en snoepgedrag. De tweede cruciale fase is het moment waarop jongeren op zichzelf gaan wonen. Hoe gaan zij om met eten en snoepen, nu er geen ouderlijk toezicht meer is? Blijven jongeren hun gebit verzorgen? Bezoeken ze de tandarts?
Link voor kinderen waar alles over de tandarts op een leuke manier wordt uitgelegd:
www.toothie.nl