VULLINGEN
Als een gedeelte van uw tand verloren is gegaan of uw kies door tandbederf is beschadigd, dan kan de tandarts dit restaureren met een vulling. De vulling voorkomt verdere pijn en herstelt de functie. Er zijn verschillende vulmaterialen waarvan de meest voorkomende nu composiet (witte vulling) zijn en vroeger amalgaam vullingen.
Amalgaam (zilver/grijze vulling)
Amalgaam is een materiaal dat eeuwenlang gebruikt werd als vulmiddel. Deze zilver/grijze vullingenbestaan uit een combinatie van kwik, zilver, tin, koper en andere materialen en zijn heel slijtvast. Als ze aan vervanging toe zijn of om esthetische redenen vervangt de tandarts ze tegenwoordig door witte vullingen die net zo duurzaam zijn.
Composiet (witte vulling)
De tandartsen van Mondzorg Clinics gebruiken de mooiste en sterkste composieten om een gaatje te vullen, een oude amalgaam vulling te vernieuwen, voortanden na een breuk opnieuw esthetisch op te bouwen en verkleuringen of afwijkingen van tanden en kiezen te herstellen. Er zijn zeer veel kleuren wit beschikbaar en de tandarts zoekt naar de beste kleurenmatch die bij de tand of kies past. Om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te krijgen. Als u kiest voor een verdoving, moet de verdoving eerst een aantal minuten inwerken. Vervolgens boort de tandarts het aangetaste gedeelte weg. Nadat de tand/kies schoon en droog is gemaakt, kan de kies worden gevuld. Om de vulling aan de tand of kies te laten hechten, moet het tandoppevlak droog zijn. Af en toe wordt er een rubber lapje (rubberdam) gebruikt over de tand of kies om dit zo goed mogelijk droog te kunnen leggen. Dan brengt de tandarts op de tand of kies met een hechtlaag(soort lijm) aan. De witte vulling van composiet wordt in een aantal lagen op de hechtlaag aangebracht en elke keer uitgehard door blauwe (koude) belichting. Als laatste wordt de vulling eventueel bijgeslepen en gepolijst om zo een glad en natuurlijk geheel te maken van uw tand of kies.
Inlay
In plaats van een witte vulling kan de tandarts de patiënt voorstellen een porseleinen of keramische inlay te maken. Een inlay of inlegvulling is een op maat gemaakte vulling van porselein of (edel)metaal. De inlay wordt met composietlijm in het schoongemaakte gaatje bevestigd. Is echter de schade aan tand of kies erg groot, dan kan de tandarts het aanbrengen van een kroon adviseren.