TANDENBORSTEL

Er zijn verschillende soorten tandenborstels. Hoewel tegenwoordig steeds meer mensen kiezen voor een elektrische tandenborstel, wordt een handtandenborstel ook nog regelmatig gebruikt. Het gebruik van een elektrische borstel wordt door veel mensen als prettig ervaren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat sommige elektrische borstels effectiever zijn dan een handtandenborstel. De keuze voor een tandenborstel is afhankelijk van uw persoonlijke mondverzorgingsbehoefte. We adviseren om 4 x per jaar je borstel te vervangen. Een nieuwe tandenborstel verwijdert namelijk meer tandplak, wat de kans op gaatjes vermindert.

verwissel-tandenborstel

Verschil handtandenborstel en elektrische tandenborstel

De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Hoe langer u poetst, hoe meer plak er wordt verwijderd. Tijdens de eerste twee minuten wordt echter het grootste effect bereikt. Daarom treft u op de meeste elektrische tandenborstels een een timer die u in stapjes door de 2 minuten leidt.

Voordelen elektrische tandenborstel

  • U hoeft zelf geen poetsbeweging te maken, waardoor u zich beter kunt concentreren op correcte plaatsing en locatie van het poetsen.
  • Elektrische tandenborstels poetsen reinigen beter tussen de tanden.
  • Door de kleine borstelkop komt u makkelijker bij de moeilijker bereikbare plekken.
  • Er zijn diverse soorten opzetstukken; voor kinderen, gevoelige tanden, enz.
  • Omdat minder spierkracht vereist is, kunnen bejaarden en/of gehandicapten beter poetsen.

sonicare-kids sonicare-2

Welke soorten elektrische tandenborstels zijn er?

  • Roterende borstels: oudere en goedkopere modellen hebben een ronde borstelkop die een ronddraaiende beweging maakt. Dankzij deze beweging is het mogelijk meer tandplaque tussen en achter de tanden/kiezen te verwijderen.
  • Roterende en pulserende borstels: roterende én pulserende borstels zijn beter dan alleen roterende borstels. De pulserende beweging maakt de tandplaque los, die vervolgens wordt weggeveegd door de roterende beweging.
  • Sonische borstels: de sonische tandenborstels onderscheiden zich in hun extra vermogen de ruimte tussen de tanden goed te reinigen. Door de enorme snelheid (tot wel 40.000 trillingen per minuut!) waarmee de borstelkop trilt, wordt speeksel tussen de tanden in trilling gebracht. Dit speeksel weekt vervolgens zeer effectief de plaque van uw tanden af. Omdat trilliningen worden doorgegeven, wordt de plaque ook op onbereikbare plaatsen losgemaakt.

Vraag onze mondhygienisten of tandartsen om advies bij het maken van de juiste keuze .